Close

January 20, 2017

10 myter og fakta innen akvaristikken.

 

Det finnes mange påstander og meninger innenfor akvaristikken. Noen av dem er sannheter fremkommet av forskning, noen er misforståtte sannheter, og noen er basert på tidligere oppfatninger som senere er tilbakevist. Her tar vi for oss noen av de temaene som oftest dukker opp i ulike fora.

 

 1. Jeg må ha et visst antall planter i akvariet mitt basert på akvariets størrelse!
  FEIL! Der finnes overhodet ingen fasit for hvor mange planter du bør ha i akvariet ditt. At levende planter i akvariet er fordelaktig er det ingen tvil om, men utover dette dreier det seg ene og alene om smak og behag. Noen fisker, som f.eks. Malawi trenger ikke planter i det hele tatt, mens andre fiskegrupper som f.eks. Betta arter og risfisk trives best i et godt beplantet akvarium2. Jeg kan kun ha èn cm fisk pr liter i akvariet mitt!
  FEIL! Dette stemmer ikke, da antal fisk i antal liter baserer seg helt og holdent på fiskens behov,      dimensjonene på akvariet, og sammensetningen av arter.3. Jeg bør bytte 30% av vannet i akvariet mitt ca èn gang i uka!
  RIKTIG! Dette er en god tommelfingerregel for alle som driver med fisk. Der finnes ingen regel uten untak,   og der finnes arter eller omstendigheter som gjør at der kreves større eller hyppigere vannbytter, og de fleste fisk vil “klare seg” ved skjeldnere bytte også, men 30% èn gang i uka er en regel å strekke seg etter.

  4. Jeg må rense filteret hver gang jeg bytter vann!
  FEIL! Vær så snill, ikke gjør det! Filteret ditt, enten det er innvendig eller utvendig filter er selve hjertet i akvariet i den forstand at det er der utelukkende for å holde liv i det lukkede økosystemet som akvariet ditt er. I filteret ditt har det etter en stund bygget seg opp en hel rekke gode bakterier som lever av å bryte ned gift og avfallstoffer i vannet ditt. Hver gang du renser filteret ditt fjerner du en god del av denne bakteriekulturen, noe som er svært lite hensiktsmessig for opprettholde stabile vannverdier og rask nedbrytning/omdanning. Rens filteret ditt når det begynner å gå tett, og da i brukt akvarievann.

  5. Jeg bør bytte lysrør i akvariet mitt èn gang i året!
  RIKTIG! Gjerne oftere også. Etter hvert som lysrør eldes mister de mye av lysintensiteten og fargespekteret sitt, som som igjen kan bidra til økt algevekst, og mindre riktig fargegjengivelse på fisk og øvrig inventar i akvariet. Husk at i akvariet, som ellers i naturen trenger plantene riktig lysmengde og fargespekter for å kunne vokse og trives.

  6. Jeg kan ikke bringe gjenstander jeg har funnet i naturen opp i akvariet mitt!
  FEIL! Å gå på stranda eller andre steder for å finne fine steiner til å bygge opp i akvariet med er helt trygt, gratis, og ikke minst kjempegøy! Plukk de steinene du vil, skyll dem godt, og lek deg med pynting av akvariet. Skjell og sneglehus kan også brukes, men husk at disse består av mye kalk og kan høyne både Ph, Kh, og Gh.

  7. Fiskens vekst tilpasser seg akvariet den går i!
  FEIL OG RIKTIG! Ble du forvirret nå? Det er ikke så vanskelig eller komplisert. Fiskens vekst tilpasser seg akvariet, men dette er KUN på utsiden. Innvendige organer vil fortsette å vokse, og fisken vil etter hvert bli deformert og kveles fra innsiden. Det typiske bildet på dette er gullfisken, som dessverre ofte selges til boller og små akvarier. I naturen blir gullfisk opp mot 35 cm, og det sier seg selv at en bolle på 15-25 liter fort blir for smått.

  8. Jeg trenger minst tre Guppyhunner til hver Guppyhan!
  FEIL! I en naturlig populasjon av Guppy vil det kun være de største hunnene som får oppvartig fra hannene, og disse store hunnene vil gjerna ha mange hanner etter seg hele tiden. Dette tåler de helt utmerket, og det er faktisk hunnen som velger sin partner, og ikke omvendt.

  9. Hvis fisken min er syk må jeg bruke salt som medisin!
  FEIL! Salt fungerer knapt nok som medisin med untak av mot sopp. Derimot kan salt ha en gunstig effekt på fiskens osmosetrykkbelastning, som igjen gjør at fisken har mer energi til å bekjempe sykdommen med eget immunforsvar. Riktig medisin bør brukes i tillegg.

  10. Det er komplisert å sette opp et akvarium!
  FEIL! Det er slettes ikke komplisert å sette opp et akvarium. Sett deg først ned med en kopp kaffe og tenk litt over hvilke fisk du vil ha. Søk dem opp på nettet og les litt om hva de trenger av vannverdier, hvor store de blir etc. Les litt om selve oppstarten av akvariet i forhold til nitrittsyklus etc. Ta så turen til Dahls Dyrerike, ring oss, kontakt oss gjennom våre Facebooksider, eller send oss en mail, og vi kan svare på alt du lurer på. Å sette opp et akvarie skal være gøy, motiverende, givende, og utfordrende, men aldri komplisert eller vanskelig!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *