Close

September 20, 2017

Leopardgecko

Leopardgecko

Eublepharis macularius

Et populært nybegynnerreptil som kommer i flere variasjoner av mønster og farger, og er en snill, letthåndterlig, liten gecko.

  • NavnEublepharis macularius, Leopard gecko
  • Livslengde: Leopard geckoer kan gjerne leve i 20 år eller mer i fangenskap.
  • Størrelse: Leopard geckoer når som voksne en størrelse mellom 20 og 25cm, inkludert halen.

Terrarier for Leopard Geckoer

Et terrarie eller akvarie på rundt 60-70 liter er stort nok til 2-3 geckoer, men der bør kun settes inn èn han pr habitat, og kun samme kjønn dersom det ikke ønskes avkom. Røtter og trekubber gir gjemmesteder og klatremuligheter såvel som kunstige reptilhuler eller enkle små pappesker.

En liten fogger eller dampkasse (lages enkelt av en plastboks med hull i lokket som fylles med fuktig soil eller mose) kan være til god hjelp ved hamskifte.

 

Bunnsubstrat

Unge Leopardgeckoer bør ikke holdes på sand da de står i fare for å få det i seg, noe som kan forårsake blokkering i mage-og tarmsystem.

Papir absorberer godt og er lett å skifte ut. Unngå spon, da geckoens små føtter er svært tynnhudet og følsomme og de har lett for å skjære seg. Uansett hva du velger å bruke, pass godt på at geckoen ikke får det i seg sammen med maten. Noen foretrekker å fôre geckoen sin utenfor terrariet nettopp for å unngå dette.

 

Lys, temperatur og luftfuktighet for Leopard Geckos

Siden leopardgeckoene er nattaktive har de ikke behov for noe ekstra UVB-lys. Et ordinært dagslys med varme på dagtid, og en rød eller blålilla varmelampe eller eventuelt en keramisk varmer på natterstid holder fint. Man må gjerne bruke underliggende varmematte, men disse kan også gjøre det vanskeligere å regulere geckoens temperatur. Har du en gecko som liker å grave er det sterkt frarådet å bruke varmematte. Varmestener frarådes også.

En gunstig temperatur for varmeplass på dagtid er 31 grader med et gradvis temperaturfall ned mot 21-24 grader på natterstid.

Pass på at geckoen ikke er eksponert for trekk. Unngå å plassere terrariet ved vindu eller dører.

Leopardgeckoer er ikke avhengige av et voldsomt fuktig miljø, men dersom det bli for tørr luft kan de ha problemer under hamskifte.

 

Vann til Leopard Geckos

Leopardgeckoer skal alltid ha en lavkantet skål med vann tilgjengelig. Vannet vil tilføre fukt til terrariet så vel som at geckoen vil drikke av det. Du kan til og med oppleve å se geckoen ta seg et lite bad.

Mat til Leopard Gecko

Leopardgeckoer er insektspisende geckoer og bør mates variert med sirisser, melormer (moderat), maggot, og muligens en musebaby i blandt for større voksne geckoer. Insektene kan med fordel fôres med kalsium og vit D3 i forkant av mating, og gjerne også overstrøs kalsiumpulver.

Ungdommer bør mates daglig med f eks sirisser, mens voksne eksemplarer kan gå noen dager mellom hver fôring.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *