Close

September 25, 2017

Skjeggagam

Skjeggagam

Pogona Vitticeps

Disse populære reptilene, populært kalt Skjeggagam, eller “Skjeggis” kommer opprinnelig fra Australia. Selv om de omtales som enkle og gode kjæledyr, selv for nybegynnere innen reptil, så har de noe komplekse behov bade innen ernæring og miljø. Man bør derfor lese seg opp og skaffe det nødvendige utstyret, samt ta seg den tiden det trenger for å ivareta Skjeggagamen riktig.  Utover det, så er de svært sosiale dyr, enkle å temme og håndtere, og de har en morsom og interessant personlighet som gjør det svært underholdende å betrakte dem.

Navn: Bearded dragon, Pogona vitticeps, Skjeggagam

Størrelse: 40 til 60 cm

Levetid: Normalt 6-10 år i fangenskap, men 20 år har vært dokumentert.

 

Om Skjeggagamen

Skjeggagamen går for å være en av de mest sosiale, enkle, og populære blandt de lovlige reptilene i Norge, men også internasjonalt. Agamen har sitt naturlige habitat i tørre og steinete ørkenlandskap i Australia, og er typisk sett brun/sandfarget. Populærnavnet sitt har de fått grunnet de piggete utvekstene de har nedover halsen. Disse piggene ligger stort sett flatt inntil huden, men om agamen føler seg truet vil den spille ut hele halsen, noe som får piggene til å stå ut, og som gir et enda mer skjeggete og drageaktig uttrykk. Når det er sagt så er skjeggagamer stort sett harmoniske og denne adferden er sjelden sett i fangenskap, noe som selvsagt ligger til grunn for dens høye popularitet.

Alle Skjeggagamer i norsk handel er av kontrollert oppdrett, da Australia har svært strenge lover og regler for eksport av levende dyr.

Terrarie for Skjeggagam

For en enslig voksen Skjeggagam vil et terrarie (eller akvarie med solid dekkglass) på ca 200 til 300 liter være ideelt.

Mindre terrarier kan også fint brukes så lenge de er små, men de vokser svært fort. Størrelsen på terrariet vil ikke påvirke veksten hos skjeggagamen, dette er kun en myte.

Bunnsubstrat er et mye debattert emne når det kommer til skjeggagamer. Mange vil fraråde bruk av sand til de minste, grunnet faren for blokkert tarmsystem ved eventuelt inntak, mens mange løser dette enkelt ved å mate agamen utenfor selve terrariet. Oppklippet avispapir, papirpellets etc kan fint brukes og er lett å bytte ut. Ved bruk av sand er det høyst anbefalt å bruke fuglesand eller akvariesand, da disse er kontrollert og godkjent for bruk til dyr. Sand fungerer også som et stimulerende verktøy da Skjeggagamer ofte liker å grave.

Skjeggagamer er også semiarboreale, og liker å oppholde seg litt opp fra bakken. En liten røys av stødige steiner eller røtter kan gi dem noe å klatre på, og kan med fordel settes opp under varmelampa. Terrariet bør også inneholde en hule (helst to – en i hver ende av temperaturskalaen) som den kan gjemme seg i.

Varme og lys til Skjeggagamer

UVA og UVB lys designet for reptil er ekstremt viktig for Skjeggagamer. Agamen bør ha muligheten til å komme så nært som 30 cm fra lyset for å kunne nyttegjøre seg UVstrålene, lett beroende på type og kvalitet på lyspæra (og produsentens anbefalninger).

Mengden UV-stråler som sendes ut vil avta over tid, og det er viktig å følge råd hos din lokale forhandler rundt hvor ofte pæra bør byttes ut. Lampen som UV-lyset sitter i skal ha sikkerhetsgitter og ikke glass, da glass stopper selve UV-strålene.

Riktig temperatur i terrariet er også særdeles viktig. Som hos flere andre reptiler bør habitatet varmes opp gradert, såvel som at man setter opp et varmested (gjerne ifm UV som nevnt over).

Gradering av temperatur burde gå fra ca 26 – 30 grader på det kjøligste, og opp mot 40 grader på solingsplassen. Natterstid kan du la temperaturen falle mot 20 grader. Skjeggisene liker å ha det varmt!

Varme kan gies ved bruk av en keramisk varmer, eller en kvikksølvpære montert i en klokkeformet reflektorlampe. Prøv deg frem med vattstyrke og avstand til terrariet for å oppnå riktig temperatur. Bruk termometer for å kontrollere temperatur bade på solingsplassen og ellers i terrariet. Om nødvendig kan en underliggende varmematte brukes for supplerende varme, spesielt natterstid dersom terrariet står i et kjøligere rom. Det er fordelaktig å etterstrebe en naturlig døgnsyklus med varme/lys.

Vann til Skjeggagamer

Skjeggagamer skal ha vann på en lavkantet skål. Damp eller bruk av fogger er ikke nødvendig da skjeggagamer er tilpasset et tørrere klima.

Mat til Skjeggagamer

I naturen er skjeggagamene omnivore, og lever av en diet bestående av insekter eller mindre dyr (musunger etc) såvel som plantemateriell. I fangenskap bør de derfor mates variert med insekter (med hovedvekt på sirisser og tilsvarende) samt grønnsaker.

Skjeggagamene har følsomme mager, og man skal derfor være nøye med maten. Spesielt for unge skjeggagamer er det viktig at insektene ikke er for store – en god pekepinn er å aldri gi innsekter større enn mellomrommet mellom agamens øyner. Melorm er sunt for agamer i alle aldre, men bør ikke gies for ofte til de yngste. Så snart Skjeggagamen er voksen er det tryggere å gi en hel del annen mat som maggot, silkelarver, smørlarver etc i tillegg til grønnsakene. Disse skal ansees som «godbit», mens hoveddietten fremdeles baseres på sirisser og grønnsaker. Til fullvoksne skjeggagamer kan man også gi en musunge i ny og ne.

Skjeggagambabyer bør mates 2 ganger hver dag med insekt i tilpasset størrelse.

Mating bør alltid skje først når terrariet er på sitt varmeste, da Skjeggagamen bruker varmen for fordøyelsen. Voksne agamer kan mates èn gang om dagen, mens bade små og store Skjeggiser gjerne kan ha grønnsaker tilgjengelig hele døgnet. Skjeggagamer har godt av tilskudd av vitamin D og kalsium, og en enkel måte å få i dem dette på er å overstrø insekter og grønnsaker med egnet kosttilskuddspulver.

Grønnsaker som er fine å bruke er løvetannblad, persille, squash, gulrøtter, grønne bønner, erter, paprika og frukt som bær, epler, druer, cantaloupe, papaya, mango, blåbær, og banan. Frukt og grønt bør utgjøre ca 20-30% av dietten. Lag gjerne en liten salat av flere av ingrediensene, og server i en liten bolle i terrariet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *