Close

March 8, 2018

5 ting å tenke på om du vurderer å skaffe deg et reptil.

 15. August 2017 ble 19 reptilarter fjernet fra forbudslista her i Norge. Av disse er der 3 arter av skilpadde, 8 slanger, og 7 øgler.

Vi som jobber i dyrebutikk fikk lett merke den enorme iveren og interessen rundt disse dyrene, og pågangen ble stor. Da har det vært ekstremt viktig for oss å forsikre oss om at våre kunder og potensielle reptileiere faktisk har satt seg inn i hva dette innebærer.

Her har vi satt opp en enkel liste over hva som kan være lurt å tenke over!

Leopardgekko (Eublepharis macularius)

  1. For det første: Reptil er ikke reptil!

    Blandt de 19 artene er det store sprang mellom hva som kreves av tilrettelagt hold. Mens noen arter er forholdsvis enkle, både i håndtering og fôring, er det andre som gjerne krever en del mer. Mens noen er dagaktive og lett synlige i terrariet, vil det være andre som er mer aktive på natta, og som gjerne ikke føles like underholdende på dagtid. Likeledes er der noen som skal ha tørrere miljø, mens noen skal fuktigere regnskogmiljø, noen er carni – noen er herbi – og noen er omnivore. Noen krever mer varme mens andre mindre, og noen krever UV-lys mens andre ikke.
    Les deg opp på de ulike artene, og tenk deg godt om hva det egentlig er du ønsker deg, og ikke minst har muligheten til å tilføre i dyreholdet ditt.

Kranset gekko (Correlophus Ciliatus)

     2.  Undersøk utvalg og kompetanse hos de ulike butikkene i nærområdet ditt før du handler.

Mange dyrebutikker har gjort hjemmeleksa si før de tok inn reptiler og utstyr, og du vil i de fleste tilfeller få god og kyndig veiledning. Likevel er det viktig å være kritisk, og prøve å innhente så mye informasjon om det aktuelle dyret du vurderer før du tar det med hjem. Spør gjerne hvor dyret kommer fra, hvor gammelt det er, hvor ofte og hva det er blitt matet med i butikk, og pass godt på at dyret du tar med deg hjem er friskt. Pass også på at du vet hvor og hvordan du skal få tak i egnet fôr.

3. Hent informasjonen din fra pålitelige kilder!

Reptiler er enda veldig nytt i norge, og du vil oppleve å få mange varierende svar dersom du søker på nettet eller spør i de ulike reptilgrupper. Vær nøye med hvem du lytter til, og hvilke råd du følger. Er du usikker er det alltid lurt å henvende seg til en kyndig butikk, eller til Herpetologisk forening.

4. Hobbydyr, pyntedyr, eller kjæledyr?

Her er det heller ikke slik at alle reptiler kan draes over en kam. I de fleste tilfeller vil de fleste reptiler, i likhet med edderkopper, skorpioner, kjempesnegler o.l. kategoriseres som hobbydyr. Dersom du ønsker deg et kjæledyr som du kan sitte i sofaen og kose deg med, så er det ikke sikkert at reptil er rette alternativet. Selv om der finnes arter som både lar seg håndtere, og som kan se ut til å sette pris på det, så er det ikke først og fremst det man kan eller bør gjøre mest. Noen av reptilene kan være svært agressive, eller føle seg lett truet, mens andre kan være ekstra følsomme for temperatursvingninger og stress.

5. Så hva skal du velge?

Melkesnok (Lampropeltis triangulum)

De fleste har en eller annen formening om hvilken art de ønsker seg før de begynner å lese seg opp, og dette er veldig greit så lenge man har beina på bakken ift de aspektene som kan bli utfordrende. Leopardgekko er for eksempel en av de aller mest populære variantene blant de 19 lovlige artene, men er du klar for å ta ansvar for et dyr som kan leve i opp til 20-25 år? Skjeggagamer er også svært populære som nybegynner-reptiler, men svært mange undervurderer hvor stor plass disse trenger når de har nådd voksen størrelse, og går gjerne på en smell når de kjøper sitt første terrarie. Og selv om Grønn Trepython kanskje er den slangen du synes er penest å se på, er det ikke sikkert det er det beste valget dersom du aldri har håndtert en slange før, og/eller er usikker.

Det finnes nok ikke noen helt konkret fasit, men for en nybegynner er Leopardgekko, Skjeggagam, Trekjølskilpadde, Kranset Gekko, og Melkesnok kanskje noen av de beste alternativene. Disse er også noen av de letteste å få tak i.

Blant artiklene her hos Dahls Dyrerike jobber vi stadig med å få lagt ut grundig informasjon om de ulike reptilartene, men dette tar selvsagt litt tid. Er det noe du lurer på, og ikke finner informasjon om, så ta gjerne kontakt med oss på telefon, mail, eller via meldingsfunksjonen på vår Facebookside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *